Úvod do mincovnictví Římského císařství

    26.10.2010 10:30

    Motivy na rubových stranách mincí z doby Římského císařství

    Rubová strana mincí z období Římského císařství má zcela specifický význam. Od začátku sloužila státu a politice a zobrazuje tak oficiální pohled na věci veřejného života. Odráží problémy vnitřní a zahraniční politiky, náboženské a duchovní proudy i čistě materiální reálie a zobrazují také prostředky propagandy již dávno zašlého světa.

    Poté co za Augusta došlo ke znovuvybudování státu, získalo náboženství i božstva nový centrální význam, předtím bylo římské náboženské cítění silně narušeno. Vše se také výrazně projevilo na motivech tehdejších mincí.

    Co se týče zobrazení bohů, tak se jednalo buď o 12 hlavních božstev (Jupiter, Juno, Vesta, Minerva, Neptun, Mars, Venuše, Apollo, Diana, Merkur, Ceres a Vulkán), polobožstva nebo tzv. hrdiny, kteří reprezentovali císaře a císařovny, kterým bylo přisuzováno postavení boha nebo bohyně.

    Další skupinou jsou tzv. numina, která zahrnují celou řadu pojmů a účinků, týkajících se božstev, např. "Aequitas" (ztělesňuje všechno, co je správné a levné), "Aeternitas" (představuje věčnost) nebo např. "Annona" (ztělesňuje roční výnos obilí), abychom uvedli alespoň několik příkladů.


    Na minci na obrázku je dáma, která v pravé ruce drží žitné klasy a vedle vystupuje ze žitných klasů modius (měřice). Motiv se vztahuje na obilné dary císaře římskému lidu a vznikla za Antonia Pia 138-161. 

     

    Pro Římany bylo náboženství a uctívání bohů věcí každodenního a praktického života, která zaujímala mimořádný význam. S ohledem na to, co bylo bohům vhod, se naplňoval celý veřejný a privátní život. Uctívání bohů se na mincích zobrazovalo třemi způsoby a sice jako "oběť", "hra", nebo "vota".


    Ke ztvárňování oběti patřil vždy oltář, u kterého obětující nasypal něco z jeho mísy do ohně. Při hrách se rovněž obětuje, ale také se připomínají historické události. Vota jsou modlitby veřejnosti za to, aby se dařilo císaři, ale také modlitby císaře na začátku jeho vlády.


    Další část obrázků na rubových stranách mincí představují ostatní symboly a motivy, třeba dům císaře, nově postavená stavební díla jako divadla, mosty atd. a data. Například se tak zaznamenávalo, jako často císař vykonával určitý úřad.

    Přeji vám úspěšný numismatický podzim a těším se na pokračování popř. ukončení tématu Římského císařství, které obecně nastiňuje možnosti pro sběratele.

     

    Diskusní téma: Úvod do mincovnictví Římského císařství

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek