Svět bullionových mincí

    12.03.2011 21:25

    Již měsíce se o ušlechtilých kovech mluví skoro všude, neuplyne den,  aniž by nás média neinformovala o  aktuálním vývoji, prognózách a spekulacích na trhu ušlechtilých kovů.

    Nechceme vám předkládat další prognózy nebo spekulace, ale objasnit častou otázku, které druhy billionových mincí jsou na trhu a které z nich lze zvláště doporučit.

    Při tak velkém spektru nabídky všeobecně platí , že je třeba se orientovat na kvalitu. Chtěli bychom vám v této rubrice představit nejdůležitější poskytovatele billionových mincí a začneme u mincovny, kde se razí  Maple Leaf.

    Mince Maple Leaf požívá, jako vídeňský filharmonik, minimálně stejně dobrou pověst a představuje nejvyšší kvalitu. Jejím domovem je Kanada, mince požívá dlouhé tradice, poprvé byla vyražena jako zlatá v mincovně "Royal Canadian Mint" v roce 1979. Maple Leaf je specifická nejen na pohled, list kanadského javoru na lícové straně a královna Alžběta II. na rubu, ale také četností nabídky.  Maple Leaf je k dostání ve stříbře, zlatě, platině a paladiu. Zlatá mince má nominální hodnoty 1, 1/2,  1/4, jedna desetina a jedna dvacetina unce, mince z ostatních zmíněných kovů pak nabývají nominální hodnoty 1 unce. Kromě toho existuje od roku 2007 tzv."Super Maple Leaf", která je k dostání jako 1 unce a aktuálně je to mince s nejvyšším stupněm ryzosti zlata 9999,9 na trhu.

        

    To ale není jediná zvláštnost Maple Leaf. Také ražby v platině a paladiu jsou specifické. Platinová mince Maple Leaf se vyrábí od roku 1988. Výrazně mladší je paládiová mince Maple Leaf, která byla poprvé vydána v roce 2005. A nakonec stříbrná mince Maple Leaf, která se vyrábí od roku 1988 a patří k pionýrům mezi stříbrnými billionovými mincemi.

    V nabídce stříbrných billionových mincí je novinka z Kanady.  Na "World Fair of Money" v USA, která se nedávno konala v Bostonu, byla ohlášeno speciální vydání šestidílné série na téma Volně žijící živočichové, mincovní série 2011 zahájí motivem vlka.

        

    Diskusní téma: Svět bullionových mincí

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek