Slavné námořní bitvy - Zpráva o aktuální mincovní sérii Mincovny Perth.

    26.10.2010 10:59

    Australská mincovna Perth Mint věnovala historicky zajímavému tématu "Slavné námořní bitvy" mincovní sérii. Každá mince v sérii vypráví nejen výtah z významné historie, ale upoutává pozornost především detailním zpracováním a množstvím obrázků. Série obsahuje pět mincí. První mince, která vyšla začátkem roku, se věnuje námořní bitvě u Salamis, která se strhla v roce 480 př.n.l mezi Řeky a Peršany nedaleko Athén. Salamis bylo, s ohledem na počet účastníků, největší námořní bitvou starověku. I když byly perské lodě v početní převaze, podařilo se Řekům taktickým manévrem zvítězit, došlo tak  k zastavení perské expanze.

    Další mince v sérii má motiv Bitvy u Trafalgaru, ke které došlo v roce 1805 u Mysu Trafalgar (severozápadní konec kanálu Gibraltar) mezi Brity a Spojenci-Španěly a Francouzi. Z bitvy vyšli vítězně Britové a zajistili si tak nadvládu nad mořem trvající více než století. Nejznámějším památníkem je Nelsonův sloup na Trafalgar Square v centru Londýna. Poslední mince série je věnována námořní bitvě u Hampton Roads, která je často označována jako bitva obrněných lodí, a ke které došlo během americké občanské války v roce 1862 v Hampton Roads ve Virginii. Bitvu vyvolala námořní blokáda, kterou  na začátku občanské války vyhlásily státy Unie, čímž zablokovaly dovoz zbraní do států Konfederace a vývoz bavlny z nich. Bitva teoreticky skončila nerozhodně, ale prakticky prohrály státy Konfederace, protože námořní blokádu se podařilo zachovat. Výsledky této námořní bitvy potvrdily převahu obrněných lodí nad dřevěnými loďmi, takže od té doby se dřevěné lodě nikdy nepoužívaly jako lodě válečné.

    Další mince této série, která připomene námořní bitvu u Jutska v první světové válce,  se očekává ještě na konci roku. Série ukončí na začátku roku 2011 vydání k námořní bitvě u Midway v roce 1942, rozhodující námořní bitvě ve 2. světové válce.

    Náklad série je výrazně limitován 5.000 ks a vyroben v čisté váze 31,135 g ze stříbra 99,9. Aktuální vydání „Hampton Roads“ je k dostání za cenu 1827 Kč v e-shopu www.mince-bankovky.cz

     

    Diskusní téma: Slavné námořní bitvy - Zpráva o aktuální mincovní sérii Mincovny Perth.

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek