ŘÍMSKÁ ŘÍŠE U DUNAJE - Nová série mincí 20 € z Rakouské mincovny AG.

    17.06.2010 13:23

    V době prvního římského císaře Augusta  sahala Římská říše až k území dnešního Rakouska. Tehdejší provincie  Noricum, území dnešní spolkových zemí Štýrsko, Korutany a části  Salcburska, byla Římany obsazena bez boje a v roce 45 n.l. ji císař Claudius přeměnil na římskou provincii. Vzniklo tak nové správní centrum Virunum, na území dnešního Zollfeldu.  Geografické předpoklady byly na tehdejší dobu ideální: Virunum  bylo  dopravní točnou mezi Jadranem a Dunajem. Město bylo postaveno nejmodernějším  římským způsobem . Ulice byly  založeny v pravoúhlém systému, rozšířené byly vodovody, veřejné studny a odvod splašků. V místě křížení uličního systému vznikl střed města,  ve kterém se nacházelo Forum romanum  a  Kapitol.

     

    Z dnešního pohledu je další zvláštností tohoto římského způsobu založení města to, že jediné jevištní divadlo ležící na území dnešního Rakouska se nacházelo ve Virunum - jeviště o velikosti 220 m2 a prostor pro orchestr vydlážděný mramorem. Význam tohoto města nespočíval jenom v jeho geograficky výhodné poloze, ale také v tom, že se zde vyskytovaly zásoby železné a zlaté rudy. Železo mělo mimořádný význam pro výrobu zbraní a výzbroje, a těžba zlata zajišťovala městu bohatství v kulturním i duchovním ohledu.

     

    Rakouská mincovna věnuje této významné části rané rakouské historii sérii stříbrných mincí v hodnotě 20 Euro. První mince šestidílné série je věnována městu Virunum. Na lícové straně stříbrné mince je portrét zakladatele města císaře Claudia. Na rubové straně mince je městská scéna typická pro tehdejší dobu - v popředí kovář a v pozadí lze rozpoznat římskou baziliku, místo pro výkon soudnictví a správy.

    Tato mince vyniká, jak by to také mohlo být jinak u výrobku Rakouské mincovny, mimořádným detailním provedením, precizností a kvalitou ražby. Vydání každé mince bude činit maximálně 50 tisíc kusů  a mince bude vyhotovena o čisté váze 18 g ze stříbra 999. Aktuální vydání je k dostání za 39,99 Euro.

    Diskusní téma: ŘÍMSKÁ ŘÍŠE U DUNAJE - Nová série mincí 20 € z Rakouské mincovny AG.

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek