Rakouské železnice: „Elektrifikace dráhy“

    10.03.2011 16:25

    Lokomotivy jsou žádaným sběratelským předmětem nejen jako modely, ale také jako mince. Rakouská mincovna věnovala železnici nádhernou šestidílnou  sérii stříbrných mincí 20 euro. Série zahájila  v roce 2007 dvěma vydáními za rok  a ke konci tohoto roku bude kompletní. Tématem série je putování po historii rakouské dráhy.

    První mince „Kaiser-Ferdinands-Nordbahn“ byla věnována počátkům železnice v Rakousku. Na minci je motiv  první jízdy po železnici po mostě přes Dunaj, následovala mince „K.K. Sudbahn- Wien nach Triest“.

    Loni vyšly třetí a čtvrtá mince série: „Die Belle Epoque“, parní lokomotiva řady 310 a „ Kaiserin Elisabeth  Westbahn.“. Nyní k páté minci „Elektrifikace železnice“, která vyjde v červnu : U příležitosti 50. narozenin císaře France Josefa v roce 1880 byla uvedena do provozu první elektrická dráha. Byl to začátek vítězného tažení elektrické dráhy. Teprve počátkem 20. století  byl technický vývoj tak daleko, že se její použití rozšířilo i na delších tratích. Nedostatek uhlí v I. světové válce, ale také vyšší výkon elektrických lokomotiv umožnily její rozšíření. V roce 1924 byla elektrifikována trať Arlberg, což přineslo významná zlepšení pro cestující díky odstranění vznikajícího kouře, ale také díky vyššímu výkonu.

    Na lícové straně mince je lokomotiva řady  1189 při její první jízdě na trati Arlberg v roce 1924.  Kvůli jejímu vzhledu se jí lidově začalo říkat krokodýl. Na rubové straně mince je jeden z nejhezčích železničních mostů tratě Arlberg, most Trisanna-Brucke. Poprvé byl most zprovozněn v roce 1884 a  tehdy byl považován za nejdelší nosnou ocelovou konstrukci na světě. Most je vysoký  86 m a má rozpětí 231 m. Série mincí  okouzluje svými náročnými motivy a smyslem pro detail. Pro všechny milovníky železnice nebo pro ty, kteří by se jimi rádi stali jsou tato mince absolutní nutností.

    Jmenovitá hodnota: € 20,00

    Diskusní téma: Rakouské železnice: „Elektrifikace dráhy“

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek