Pozvánka k zasnění se z Austrálie

    08.05.2010 23:04

     Hlavní doba letošních letních dovolených je již za námi. Mnoho lidí se v této době vydalo na cesty, někteří z nich možná byli až v Austrálii a mohli si prohlédnout skutečně nevšední krajinu. Jistě se jim podařilo objevit alespoň malou část z tamní překrásné krajiny, světa zvířat a přírody.

     

    Australská mincovna Perth Mint v tomto duchu vydala překrásnou sérii „Dreaming Series“, která je novou kapitolou v tříleté sérii „Objevování Austrálie“. Vydání v roce  2009 nabízí náhled do fascinujícího světa zvířat.

     

    Tato „Snová série“ (Dreaming Series) vděčí svému označení nejen snově krásné australské krajině, ale také kulturnímu pozadí a má pro Austrálii zcela zásadní význam související s původními obyvateli Austrálie Aborigines.

    Pro australské domorodce Aborigines je  „Dreaming“ a „Dreamtime“  obsáhlým životním konceptem. Podle legend Aboriginců byly život, svět zvířat, pohoří, krajina a hvězdy stvořeny v době „Dreamtime“ duchem předků, tzv. „spirit ancestors“, který se po fázi stvoření projevoval ve formě pohoří, řek atd. a je považován za zdroj energie, která je Aboringincům stále dostupná prostřednictvím rituálů, tance a kreseb na těle.

    Nová mincovní série vychází především z tradičního umění Aboriginců. Mince navrhl Darryl Bellotti.  Umělec chtěl mincovní sérií vyjádřit určitou vizi – respekt lidí vůči světu zvířat, přírodě a krajině i ujištění, že tradice a kultura předků zůstane zachována. Série v přísně  limitovaném nákladu vychází v pěti různých jmenovitých hodnotách, a to ve zlatě v hodnotě 5.000 AUD, 500 AUD a AUD 50 a ve stříbře pak jako AUD 50 a AUD 10.

    Série zahrnuje zlaté, stříbrné a platinové mince s celkem 15 zvířecími motivy.

    Stříbrné mince ukazují motivy síly a rychlosti ve světě zvířat Austrálie. Barvy představují zářivě červený základní tón australské krajiny.

    Na zlatých mincích jsou motivy zobrazující svět zvířat ve fázi odpočinku před a během večerního zatmění.

    Platinové mince zobrazují motivy zvířecích rituálů namlouvání a zvířecí mláďata a mají vyjadřovat historickou rovnováhu ve světě zvířat.

    Série skutečně svádí k zasnění! Ať jsou to vzpomínky na již strávenou dovolenou a prožité zážitky nebo myšlenky na možnost fascinující krajinu a svět zvířat v Austrálii jednou poznat na vlastní oči.

    Diskusní téma: Pozvánka k zasnění se z Austrálie

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek