Polsko: velká země s velkou mincovní tradicí

    10.03.2011 00:50

     

    Že se mince z Polska těší u našich zákazníků stále větší oblibě, už není dlouho žádným tajemstvím. Využijme této milé příležitosti, abychom vám polskou min­covnu představili.

     

    "Mennica Polska" má dlouhou tradici, byla založena v roce 1766 tehdejším pol­ským panovní­kem. Již v době založení mincovny převládala myšlenka nevyrábět zde pouze použitelné plati­dlo, ale i velmi pěkné mince. Dnes je mincovna neje­nom ústřední mincovnou pro polské zloté, ale je i světově uznávanou mincovnou moderní a umělecké numismatiky. Mincovna byla v minulosti několikrát oceněna za zvláště povedené výrobky s různými barevnými prvky, hologramy a dalšími způsoby zušlech­tění několika mezinárodními cenami. Můžeme už nyní prozradit, že Mint of Po­land bude čestným hostem na 40. World Money Fair v Berlíně ve dnech 28. - 30. ledna 2011. K trvalým tahákům polských specialistů na zpraco­vání ušlechtilých kovů patří mince se znameními horoskopu představené poprvé v roce 2009. Umě­lecky zdařile provedená znamení horoskopu zkrášlují barevné kaménky fy Swarovski. (Ag 925; 28,28 g; průměr 38,61 mm; náklad 25.000 ks; cena: 1188,- Kč)

    Záplavu nadšených sběratelů z celého světa pravděpodobně zaznamená aktu­ální série "Plachetnice". Zvláštnost: na rubové straně je hologram ve formě kom­pasu. Aktuální vydání série bylo věnováno objeviteli Amerigo Vespuccimu (Ag 925; 28 g; průměr 38,61 mm; náklad 7.000 ks; cena: 1288,- Kč).

    Nové vydání této série bude představeno na World Money Fair. My už nyní mů­žete prozradit jedno tajemství: Nová mince bude věnována lodi "Constituation".

    Díky svému neobvyklému tvaru je velmi zajímavá řada "Imperial Fabergé eggs". Tato umělecká filigránová díla ve tvaru velikonočních vajec, která poprvé vytvořil carský zlatník Peter Fabergé v 18. století v St. Petěrburku, jsou dnes označením pro nejvyšší zlatnické umění a pro luxus. Mint of Poland tyto elipsovité tvary nyní použila pro vlastní mincovní sérii: nejlepší zpracování, nejkvalitnější materiály a drahé kameny fy Swarovski; jedinečnost těchto mincí ještě umocňuje opravdu nízký náklad ve výši pouze 5.000 ks. Dosud vyšla pouze dvě vydání: "Koruno­vační vejce" a "Lilie z údolí" (oboje Ag 925; 56,56 g; 41,6x55,6 mm; cena: 1975,- Kč). Obchod mincemi mince-bankovky.cz má pro své stálé zákazníky k dispozici ještě něko­lik málo exemplářů. Další mince vejčitého tvaru se objeví rovněž na World Mo­ney Fair a bude mít název "Čtyřlístek".

    Také poslední série, kterou vám představíme nakonec, má historické pozadí. Mince se vztahuje na zamilovaný pár, který vešel do historie díky jednomu anglic­kému spisovateli a básníkovi: Romeo a Julie. Motiv nejznámějšího páru milenců v dějinách literatury je na stříbrné minci vyzařuje respekt a překypuje vzájemnou láskou. (Ag 925; 28,28 g; průměr 38,61 mm; náklad 9.000 ks; cena: 1323,- Kč). Série bude pokračovat mincí s biblickým motivem "Samson a Dalila", která je v obchodě s mincemi mince-bankovky.cz už nyní k dostání.

    Diskusní téma: Polsko: velká země s velkou mincovní tradicí

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek