Platina

    10.03.2011 16:43

    Na rozdíl od zlata a stříbra, kterým se věnovala obě naše předchozí vydání novinek emint, se platina řadí mezi ušlechtilé kovy, které se nevyskytují často a je po nich menší poptávka. Aktuálně se cena platiny pohybuje okolo 1.240 USD a je tak nejdražším ze čtyř ušlechtilých kovů (pozn. paladium patří vedle zlata, stříbra a platiny také mezi ušlechtilé kovy).

    Za důvod se uvádí hlavně snižující se světové zásoby platiny. Mimoto je těžba platiny daleko nákladnější než těžba zlata nebo stříbra. Pro získání jedné unce platiny s obsahem ryzího kovu 99,95% - odpovídá obchodovanému standardu v Evropě i USA- je třeba 10 tun rudy a 5 měsíců trvá proces zušlechťování kovu.

    Není tedy příliš s podivem, že platinové mince patří mezi méně časté formy investování. Také proto je i nabídka platinových mincí omezená. Oblíbené jsou australské mince s koalou, pandou, noble i kanadský javorový list, který teprve nedávno vydala Royal Canadian Mint ve formě  1 unce 2009. Na jedné straně mince je jako obvykle portrét královny Alžběty II. a na druhé straně kanadský javorový list, „Maple Leaf“.

    1uncová mince má jmenovitou hodnotu 50 CAD, ryzost 999,5 a přesnou hmotnost 31,103 g.

    Kromě Maple Leaf, který můžeme nabídnout skladem za cenu odpovídající příslušnému dennímu kurzu, dle dohody nabízíme v Německu také 100 g platinové destičky od fy Heraues. Z důvodu nedostatku suroviny je ovšem třeba při objednání počítat s delší čekací dobou.

    Jak je u investičních produktů typické, odvozuje se cena mince Maple Leaf i platinových destiček z aktuální denní ceny ušlechtilého kovu na mezinárodním trhu*. Cena kovu tak ke konci redakční uzávěrky dosáhla, jak jsme již výše uvedli, kurz 1.240 USD. Počátkem června, po střednědobé rallye kurzu platiny, dosáhl kov svého dosavadního ročního maxima 1.296 USD, pak začala ale korektura směrem dolů na hodnotu 1.085 USD. Od té doby jde platina opět nahoru. Společně s pomalu se zotavující automobilovou konjunkturou by mohlo rallye kurzu platiny zase nabrat na rychlosti a cena kovu by se mohla vyšplhat na nové roční maximum, možná i na celkové dosavadní maximum 2.252 USD.

    Informujte se o našich aktuálních prodejních a nákupních kurzech platinových výrobků. Naši spolupracovníci ve Štýrském Hradci (Graz), Innsbrucku a ve Vídni Vám rádi podají informace o aktuálních cenách.

     

    · investiční platinové mince jsou zatíženy 20% DPH.

    Diskusní téma: Platina

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek