Pamětní mince ke 100. výročí narození Karla Zemana

    26.10.2010 16:35

     

    Česká národní banka vydává ve středu 27. října 2010 do oběhu pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí narození Karla Zemana, významného českého filmového režiséra, výtvarníka a animátora.

     

    Autorkou výtvarného návrhu mince je Lenka Nebeská. Na její lícní straně je kompozice postav z filmů Karla Zemana – čaroděj z filmu „Čarodějův učeň“, Honzík a Mařenka z filmu „Pohádka o Honzíkovi a Mařence“ a Sindibád z filmu „Pohádky tisíce a jedné noci“. Rub mince nese motiv ponorky, chobotnice a jeskyně z filmu „Vynález zkázy“ a vzducholodi z filmu „Ukradená vzducholoď“.

    Karel Zeman (1910–1989), výjimečný český filmový režisér, ve své tvorbě využíval jedinečné kombinace animací, trikových záběrů a velmi specifické poetiky. Proslavil se snímkem Cesta do pravěku, po kterém následovaly další známé a oceňované filmy, např. Vynález zkázy, Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Na Kometě a další. Karel Zeman vytvořil také řadu velmi populárních animovaných snímků, k nejznámějším patří filmy o panu Prokoukovi, snímek Inspirace nebo Čarodějův učeň.

    Minci ze slitiny stříbra a mědi razí Česká mincovna, a.s., v Jablonci nad Nisou. Vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany.

    Diskusní téma: Pamětní mince ke 100. výročí narození Karla Zemana

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek