OBDIVUHODNÉ STRÁNKY NUMISMATIKY

    14.06.2010 10:21

    Přírodní materiály jako zlato a stříbro jsou ideálním podkladem pro přírodní motivy z fauny a flóry.

     

    Přírodní motivy na mincích jsou u sběratelů po celém světě již dlouho oblíbené. Není tedy divu, že mincovny po celém světě na toto téma již řadu let sází.

     

     

    V tomto roce vydávají naši němečtí sousedé vlastní zlatou sérii na téma "Lesy v Německu ". Navíc sejedná o první zlatou minci tohoto druhu v novodobé mincovní historii Spolkové republiky. Důvod: OSN rok 2011 vyhlásila Mezinárodním rokem lesa, proto bude počínaje tímto rokem až do roku 2015 každoročně vycházet jedna zlatá mince této série v limitovaném nákladu 200.000 ks. Na mincích bude motiv listu nebo větve stromu, jež je charakteristický pro německé lesy. Na úvod vyjde mince s motivem příslovečného německého dubu, která bude od června přednostně také v nabídce fy Schoeller Münzhandel. Nominální hodnota této zlaté mince činí 20,- € (1/8 unc; Ag 999,9  průměr 17,5 mm). Cena se bude odvíjet od aktuálního kurzu zlata. Také motivy na vydání v dalších letech jsou již vybrány. V příštím roce vyjde mince s motivem buku, dále s motivem smrku, borovice, kaštanu a nakonec lípy.

     
     
    Také Rakouská mincovna si pro letošní rok vymyslela na téma příroda a životní prostředí něco speciálního. Navíc jde niobovou minci, o kterou je zájem po celém světě: motivem této nově vydávané mince o nominální hodnotě 25,- euro, jejíž limitovaný náklad výhradně ve kvalitě "ručně vybírané mince" (okruží 9 g; Ag 900; jádro niob 6,5 g; průměr 34 mm) činí 65.000 ks, je "obnovitelná energie".  Strom na lícové straně mince symbolizuje koloběh v přírodě a vznikající energetické zdroje. Druhá strana mince se zabývá v symbolickém ztvárnění  druhy obnovitelné energie. Tato mince ze dvou kovů stříbra a niobu je čistě rakouský vynález a v době svého vydání před sedmi lety zaznamenala mezi sběrateli celého světa velký zájem. Mince vzbuzuje zájem okružím z ryzího stříbra, ve kterém je niobové jádro v zářivě modrém barevném tónu -  krása s vysokým leskem spolu s nejvyšší uměleckou kvalitou. Cena spolu s atraktivním etui a certifikátem pravosti činí 48,40 €.
     
     
    Bulharská mincovna sice patří spíše k menším, zato její vydání stále více rozšiřují numismatické spektrum zajímavých mincí. Od roku 2007 produkuje v nepravidelných intervalech minci na téma "Bulharské národní parky a národní oblasti v Bulharsku". Po delší přestávce ( 2006 pobřeží Černého moře, 2007 Bulharské hory - Pirin) letos opět vychází další ražba této série v limitovaném nákladu 4.000 kusů, pojmenovaná "Skaliska Belogradchik" (23,33 g; Ag 925). Toto skalisté pohoří se nachází v severobalkánském pohoří v blízkosti města Belogradchik.  Vítr, déšť a slunce během staletí tady vytvořily sochy skoro umělecké kvality, které byly v lidovém podání pokřtěny vlastními jmény a jsou často spojovány s tajuplnými mýty a pověstmi - jsou tak ideálním motivem pro ztvárnění na stříbrné mince. Cena je 41,20 €.
     
     
    Rovněž na základě velké oblíbenosti vydá v letošním roce Royal Canadian Mint opět jednu minci s přírodním motivem z řady "Ptáci Kanady". Tentokrát je na stříbrné minci ve jmenovité hodnotě 25 kanadských centů Stehlík obecný, zvaný "Divoký kanárek".Tento pták se ve volné přírodě pyšní překrásnými barvami svého peří.  Naplňuje tedy všechny předpoklady pro výrobu další oblíbené, barevné kanadské mince (podrobnosti a specifikaci mince najdete v rubrice To nejlepší z novinek).

     

     

     

     

     

    To jsou jen některé příklady mincí s přírodním motivem, které budeme mít v těchto dnech exklusivně v nabídce z mincoven z celého světa pro zájemce z řad numismatiků. 

     

    Diskusní téma: OBDIVUHODNÉ STRÁNKY NUMISMATIKY

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek