Nejvíce žádané mince Ruské centrální banky

    20.10.2010 11:14

    Mezi příznivci mincí je to nejvíce diskutované téma: jak je možné sehnat vydání ruské mincovny?

    Žádané investiční a sběratelské mince z Ruska můžeme nabídnout jen díky našemu dlouholetému partnerství s Ruskou centrální bankou.

    Oběhové i pamětní mince v Rusku vydává od roku 1992 centrální banka

    (v letech 1965 a 1991 je vydávala Banka Svazu sovětských socialistických republik). Ražba se dnes uskutečňuje ve dvou mincovnách, v Moskvě a St. Peterburku. Mincovna v St. Peterburku má zajímavou historii, byla založena v roce 1716 a nachází se uprostřed Pevnosti Svatého Petra. Pevnost ve tvaru šestiúhelníku byla postavena na počátku 18. století, dnes patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím a nachází se v ní mimo jiné několik význačných muzeí.

    Co v Rakousku znamená Filharmonik, je v Rusku od roku 2006 "Svatý Jiří" z ryzího zlata 999. Obě mince se ale výrazně liší jmenovitými hodnotami, "Svatý Jiří " je k dispozici výhradně jako 1/4 unce dle aktuálního denního kurzu zlata. Vedle zlaté investiční mince existuje od minulého roku "Svatý Jiří" také jako stříbrná mince (1 oz). Cenově jsou obě investiční mince "Svatý Jiří" srovnatelné s Vídeňským filharmonikem.

    Co se týče světa pamětních mincí, zde je repertoár výrazně bohatší. Najdeme zde několik dlouholetých mincovních sérií, např. "Architektonické zvláštnosti Ruska", "Mimořádné osobnosti" nebo trvalou sérii "UNESCO světové kulturní dědictví v Rusku" z roku 2006. Kromě toho se každoročně vydávají zvláštní série popř. zvláštní vydání jednotlivých mincí.

    Série "Mimořádné osobnosti" je v tomto roce věnována Isaaku Levitanovi, od jehož smrti uplyne letos 110 let. Levitan je považován za jednoho z nejvýznamnějších ruských realistických malířů. Levitan maloval jen - s několika málo výjimkami - krajinu mimo města, a vytvořil pojem "Nálada v krajině". Ve svých 39 letech se Levitan stal uznávaným a slavným malířem v zahraničí, za nedlouho ale zemřel na onemocnění srdce. 

     

    Zcela mimořádná jsou pravidelná vydání série "Architektonické zvláštnosti Ruska". Letos byly vydány již čtyři mince, a sice "Klášter Alexandra Svirjského", "Klášter Sanaksarského", "Usedlost Gribojedových" a "Kostel svaté Trojice v St. Peterburku".

    Ag, 925/1000, 15,55 g, průměr 33 mm, náklad 5000 ks, cena: 1036 Kč

     

     

    Poslední minci bychom chtěli představit kvůli jejímu legračnímu pojmenování "Velikonoční dort a pudink" představit podrobněji. Nevšední název se odvozuje od jedinečné architektury tohoto kostela. Hlavní loď tvoří rotunda v neoklasickém stylu, která se tvarově podobá tradičnímu ruskému velikonočnímu dortu, a proto dostala toto zvláštní pojmenování. Zvonice - a to je to nejpozoruhodnější na kostele - má tvar jehlanu, který tvarem připomíná klasický ruský velikonoční pudink. Tak vznikl název kostela "Velikonoční dort a pudink", který byl postaven v první polovině 18. století  v jižní části St. Peterburku.

     Ag, 925/1000, 31,1 g, průměr 39 mm, náklad 10 000 ks, cena: 1885 Kč

    Nejnovější dostupná mince série je rovněž s motivem kostela, a sice "Kostela Proměny Páně v Bolkhovu". Bolkhov je město s 12.000 obyvateli, které leží ca. 270 km jihovýchodně od Moskvy. Historický kostel z roku 1841 přitahuje pozornost hlavně impozantním, tradičním ruským stavebním stylem období klasicismu.

    Ag, 925/1000, 31,1 g, průměr 30 mm, náklad 10 000 ks, cena: 2088 Kč

     

     

    Jedna speciální mince vyjde v letošním roce, Rusko totiž bude pořádat Olympiádu v šachu, která se uskuteční od 19. září do 4. října ve městě Khanty - Mansijsk. Olympiáda v šachu se poprvé konala v Londýně v roce 1927 a koná se každé dva roky. Na olympiádě hrají národní mužstva na čtyřech polích. Nejdříve se hrálo v předkolech a závěrečném kole, od roku 1976 podle švýcarského systému, při kterém proti sobě hrají bodově družstva, jejichž skóre jsou si nejblíže. Od roku 1952  soutěži dominuje Sovětský svaz popř. dnešní Rusko, celkem dosáhlo 24 vítězství. Zmiňme ještě, že také rakouské družstvo se již několikrát dostalo do finále. Už je to ale dlouho, co byly dosaženy nejlepší výsledky, v roce 1930 Rakousko dosáhlo čtvrtého místa.

    Ag, 925/1000, 31,3 g, průměr 39 mm, náklad 5000 ks, cena: 2175 Kč

     

     

    V tomto duchu, ať vyhraje kandidát s nejlepším tahem na šachovém poli.

    Diskusní téma: Nejvíce žádané mince Ruské centrální banky

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek