Moskevský Kreml – nová mince Monnaie Paris ze série UNESCO

    10.03.2011 16:18

    Moskevský Kreml – nová mince Monnaie Paris ze série UNESCO

    Francouzská mincovna Monnaie de Paris vydává novou minci ze série UNESCO Světové kulturní dědictví. Využijme této příležitosti pro bližší náhled do tématu světové kulturní dědictví.

    Zkratka UNESCO znamená United Nations Educational Scientific and Cultural Organization.  Organizace se angažuje v záchraně kulturního dědictví a podporuje kulturní rozvoj na celém světě, v současnosti sdružuje 193 členských tátů a sídlo organizace je v Paříži.

    Organizace byla založena po 2. světové válce za účelem ochrany kulturních a přírodních památek. Na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO se do současné doby dostalo celkem 878 památek. Méně se ví, že existuje také Seznam pro chráněné světové dědictví dokumentů, který obsahuje soubory cenných knih, rukopisů apod.

    Emblém světového kulturního dědictví UNESCO vyjadřuje proměnlivý vztah mezi kulturou a přírodou. Obdélník uprostřed symbolu představuje člověkem vytvořená díla, zatímco  kruh opsaný má představovat přírodu. Obě formy jsou úzce propojeny, což odráží proměnlivý vztah mezi člověkem a přírodou. Emblém je kulatý jako zeměkoule, zároveň je také symbolem pro její ochranu.

    V tzv. Výboru pro ochranu světového dědictví jsou reprezentanti států, kteří zastupují všechny kontinenty a kulturní kruhy, každoročně výbor rozhoduje o přijetí nových památkových objektů  na seznam UNESCA. Výbor dále ověřuje, zda místa, která již na seznam jsou, i nadále splňují kritéria konvence světového dědictví. Úlohou UNESCA není jen vhodné objekty přijímat, ale také poskytovat při jejich restauraci a údržbě odbornou a materiální pomoc. Finanční prostředky na to pochází od členských států a z darů.

    Velký podíl na realizaci konvence světového dědictví má Centrum světového dědictví UNESCO v Paříži, které bylo založeno v roce 1992. Je stálým sekretariátem Výboru světového dědictví a jeho úkolem je koordinovat mezinárodní aktivity na ochranu přírodního a kulturního dědictví.

    Právě rozhodující význam Paříže jako koordinačního místa byl pro mincovnu Monnaie de Paris v roce 2007 důvodem pro vytvoření série UNESCO.  Světové kulturní dědictví zahájila „Čínská zeď“, v roce 2008 následovala mince s„Grand Canyon“. V letošním roce sérii doplní další motiv, a sice „Moskevský Kreml“, který byl už v roce 1990 prohlášen za součást světové kulturní dědictví.

     Na minci budou vidět Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a nejkrásnější věže Kremlu. Mince vyjde ve značně omezeném nákladu v pěti různých jmenovitých hodnotách, ve zlatě v hodnotě € 5.000, € 500 a € 50 a ve stříbře v hodnotách € 50 a  € 10.

    Diskusní téma: Moskevský Kreml – nová mince Monnaie Paris ze série UNESCO

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek