Moderní numismatika

    10.03.2011 16:37

    Dříve se sběratelství mincí uskutečňovalo především na pozadí  vědeckého zájmu. V průběhu času se v mincovním sběratelství stále silněji prosazovala sběratelská vášeň.

    V posledních letech se ale trend změnil, a téma sběratelství bohužel opět částečně přestalo být módním. Přitom existuje celá řada zajímavých oblastí, na které se lze specializovat. Od oblasti „historické epochy“, „flora a fauna“ přes „techniku“ až po „bimetalové mince“ a spousta dalších. Je také možné soustředit se na tzv. sběratelství mincovních typů (mince stejného motivu, stejné jmenovité hodnoty a mincovního kovu) nebo také na tzv. ročníkové sbírky.

    Jak vidíte, je téma sběratelství mincí velice široce rozvětvené. Vážení čtenáři a čtenářky, abychom Vám zprostředkovali co nejlepší přehled o oboru, budeme se v této rubrice v budoucnu věnovat rozličným formám sběratelského oboru. Tentokrát je to mincovní série „Rakousko a jeho lidé“.

     

    Zavedením eura v roce 2002 odstartovala Rakouská mincovna již 5. vydání v řadě „Rakousko a jeho lidé“ vydáním 6dílné série stříbrných 10eurových mincí na téma Zámky Rakouska. Vydáním první 10eurové stříbrné mince „Zámek Ambras“ začala v roce 2002 nová éra. Každopádně nová mince byla úplně první rakouskou stříbrnou mincí se jmenovitou hodnotou v euru. Motivy dalších mincí byly mimo jiné tak historicky významné zámky jako Schönbrunn, Hof nebo Hellbrunn. Kromě vysoce kvalitního zpracování mincí tyto motivy přesvědčily obdivuhodně detailním zpracováním zobrazovaných historických staveb. Po uzavření této série na konci roku 2004 a výročí republiky v roce 2005 pokračovala série Rakousko a jeho lidé 2006 řadou „Kláštery a řády“. Rakouská mincovna v rámci tohoto mincovního programu prezentovala ty často impozantní stavby, které Rakousku přinesly označení říše klášterů. Byly mimo jiné použity motivy opatství Nonnberg  v Salcburku, které – založeno v roce 714 –je nejstarším nepřetržitě existujícím ženským klášterem na sever od Alp. Na dalších mincích následovaly tak významné stavby jako kláštery v Melku a Klosterneuburgu.

    Od dubna 2009 se škála poutavých témat série  rozšíří o řadu Pověsti a legendy, téma  plné fantazie. První vydání je věnováno vídeňské pověsti o baziliškovi (vydání oficiálně vyšlo 15. dubna).

    Tato pověst se dochovala v různých verzích. Ta nejznámější je asi o studni v ulici Schönlaterngasse 7. Odvážný pekařský učeň dohnal baziliška, který ve studni sídlil, pomocí zrcadla k takové zlosti nad jeho ošklivostí, až bazilišek praskl. Podobně napínavé téma je obsahem dalšího vydání „Richard Lví srdce v Dürnstein“ , které  v našich obchodech bude k dostání od 7. října.

    Diskusní téma: Moderní numizmatika

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek