Informace o mincovním programu Royal Canadian Mint

    10.03.2011 16:34

    U příležitosti nadcházejících XXI. zimních olympijských her ve Vancouveru začala Royal Canadian Mint již v roce 2007 připravovat jeden z nejzajímavějších a nejrozsáhlejších mincovních programů v olympijské historii. Kromě několika oběhových a pamětních mincí je v centru pozornosti 15 stříbrných mincí s hologramovým efektem v ceně 25 CAD a 9 vydání zlatých mincí v ceně 75 CAD. Zlaté mince přitom vynikají vysoce kvalitním motivem provedeným v barvě a přísně limitovaným nákladem ve výši max. 8.000 kusů v každémvydání.

    Na mincích se objevují témata jako kanadská kultura, svět zvířat v Kanadě a samotné téma olympijských her. V únoru tohoto roku byla 9dílná série uzavřena vydáními vlk, olympijský duch a los. Stříbrné mince naproti tomu okouzlují svým hologramovým efektem – jde o první mincovní program s hologramem k zimním olympijským hrám. Také u stříbrných mincí je přitažlivý jejich relativně nízký náklad max. 45.000 kusů každé mince! Na rozdíl od různých tématických motivů na zlatých mincích se na stříbrných mincích objevuje výhradně téma olympijských her, speciálně nejrůznější disciplíny na zimních olympijských hrách.

    Po vydáních s motivem rychlobruslení (únor)a běh na lyžích (duben), následovaly v roce 2009 dále mince s motivy olympijský duch (17. červen), skeleton (5. srpna) a skoky na lyžích (7. října). Mincovní program Royal Canadian Mint k Zimním olympijským hrám Vancouver 2010 bude tedy připraven zavčas k začátku zimní sezóny. Pak už zbývá spíše jen doufat, aby domácí sportovci ve svých disciplínách dosáhli rovněž takových obdivuhodných výkonů jako se to podařilo návrhářům Royal Canadian Mint při vytváření tohoto jedinečného mincovního programu!

    Diskusní téma: Informace o mincovním programu Royal Canadian Mint

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek