Carnuntum a Římané

    26.04.2011 21:23

    Jen málo numizmatických témat má tak velký počet příznivců jako římská doba. Zemská výstava v Dolních Rakousech je nejvhodnější příležitostí k doplnění vlastní sbírky.

    Zemské výstavy v Dolním Rakousku mají více než 50letou tradici. Tento velmi angažovaně připravovaný rej, který se koná každé dva roky, nachází u návštěv¬níků velkou odezvu. Letos se hlavní výstava koná v rakouských městech Hainburg, Bad Deutsch Altenburg a Petronell-Carnuntum. Archeologický park Carnuntum se skanze-nem Petronell a muzeem Carnuntinum v Bad Deutsch Altenburg a Kulturní fab¬rika Hainburg tvoří rámec výstavy.
    Pracovní název výstavy zní "Dobývání - Objevování- Zážitky v ŘÍMSKÉM MĚSTĚ Carnuntum". Výstava bude v souladu se specifickým charakterem regi¬onu představovat jeho proměny ve staletích, od Římanů po dnešek. Kromě historic¬kých faktů o přírodě, kultuře, ekonomice a osídlování se výstava zaměří také na technický rozvoj. Rakouská mincovna představí u této příležitosti dva nové motivy: jednu stříbrnou medaili "Der Kaiser von Carnuntum - 1700 Jahre Toleranzpatent" (Císař z Carnuntum - 1700 let tolerančního patentu), takto se obecně

     označuje císařský výnos o vyjádření náboženské svobody. Lícová strana zobrazuje čtyři císaře z Carnuntum, na rubové straně je nápis

     "1700 Jahre Tole¬ranzpatent". (Ag 900, 5 g; průměr 22 mm; 36,30 €).

    Oficiální pamětní medaile k zemské výstavě představuje na lícové straně místa konání zemské výstavy a Vídeňskou bránu, na rubovéstraně je Pohanská brána (Heidentor). (Ag 925; 13,8 g; průměr 34 mm; 42,00 €). V případě zájmu lze po dohodě tuto medaili zajistit také ve zlatě.

    Rovněž Mennica Polska vydává zajímavou minci. Mince neobvyklého tvaru a návrhu pochází ze série "Jantarová cesta". Na lícové straně stříbrné mince je motiv ruiny z Carnuntum a na rubové straně římské motivy (Ag 925; 28,28 g; prů¬měr 38,61 mm; náklad 10.000 ks; cena: 52,50 €).

    Diskusní téma: Carnuntum a Římané

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek