Volatilní kurz platiny a paládia - V tomto vydání novinek se budeme věnovat ušlechtilým kovům platině a paládiu.

    26.04.2011 22:10

    Platina a paladium se v porovnání s ostatními kovy obchodují spíše sporadicky. Hlavně pro platinu je trh relativně malý. Největšími odběrateli jsou automobilový průmysl a odvětví šperků. Není tedy s podivem, že cena platiny je závislá na vývoji automobilové branže, která v posledních letech prodělala těžké období. Na podzim 2008 došlo kvůli hospodářské krizi ke krachu amerického automobilo¬vého průmyslu - v paměti ještě máme nepovedená jednání o potenciálním převzetí postižené dcery Opelu General Motors firmou Magna. V důsledku této události radikálně poklesl kurz platiny až na hodnotu 756 USD. Nejen důsled¬kem různých státních podpůrných finančních opatření (heslo šrotovné) se situ¬ace v odvětví hlavně v Evropě znovu značně vylepšila. Skoro zároveň stoupla cena platiny a v únoru dosáhla na dosavadní roční maximum 1.863 USD.

    Za současné situace musíme vycházet z toho, že tohoto stavu nelze už v následují¬cích měsících dosáhnout. Dramatické události v Japonsku budou mít, kromě přímého akutního vlivu na lidi, také rozsáhlé hospodářské důsledky. Automo¬biloví producenti Nissan, Mazda a Toyota zastavili prozatím výrobu a dali tak signál k dalšímu poklesu ceny platiny. Do redakční uzávěrky zaznamenala platina hodnotu skoro 1.700 USD.

    Nezávisle na tom se renomovaná mincovna Perth Mint rozhodla zahájit výrobu nových platinových investičních mincí. Po koale startuje v roce 2011 nová série s ptakopyskem. Nová investiční mince byla poprvé představena na World Money Fair v Berlíně a 1. března vydána v maximálním nákladu 30.000 ks. Mince je oka¬mžitě k dostání v našich obchodech ve Vídni, Štýrském Hradci (Graz) a Inn¬sbrucku. Jako alternativu k této minci máme ještě zbylé položky platinové mince Maple Leafs z Royal Canadian Mint vydané naposledy v roce 2009. Kdo dává přednost platině ve formě cihliček, tomu můžeme nabídnout výrobky německého výrobce Heraeus.

    K paládiu: podobně jako platina se i paládium používá v automobilovém, elektronic¬kém průmyslu a odvětví šperků (např. pro slitiny bílého zlata). Paládium jako materiál kumulující vodík by mohlo mít velkou budoucnost v souvislosti s vývojem aut na vodíkový pohon.

    Poslední výrazný pokles ceny paládia nastal na podzim 2008, kdy jeho hodnota spadla na 164 USD, v tahu ekonomického zotavení pak cena opět stoupla na 858 USD, hodnotu, která v dohledné době s ohledem na stagnaci v automobilo¬vé a elektronické branži v Japonsku asi nebude dosažena (aktuální kotace k redakční uzávěrce: 700 USD).

    Abychom rozšířili investiční možnosti našich zákazníků, zařadili jsme nedávno do našeho standardního sortimentu paládiové cihličky 1 unce od Argor-Heraeus! Náš stálý sortiment také obsahuje paládiové cihličky ve velikostech 100 g, 500 g a 1000 g od Heraeus. Veškeré investiční produkty z paládia a platiny se u nás obchodují v aktuálním denním kurzu a podléhají 20% DPH.

    Diskusní téma: Volatilní kurz platiny a paládia - V tomto vydání novinek se budeme věnovat ušlechtilým kovům platině a paládiu.

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek