Stříbro - lze očekávat pokračování rallye?

    26.04.2011 14:38

    Po našem posledním výletu do třpytivého světa zlata se tentokrát budeme věno­vat jeho mladšímu bratrovi stříbru.  Je vývoj ceny ušlechtilého kovu v pořadí méně výhodného v nebezpečí? Nebo povede deficit nabídky v následujících měsí­cích k další rallye jeho kurzové hodnoty?

    V uplynulých týdnech stříbro stoupalo od jednoho maxima k dalšímu. Podobně jako u zlata nedocházelo k růstu kurzu stříbra náhodou. Sotva se zdá, že finanční a ekonomická krize byla překonána, spadlo několik evropských států, především Řecko a Irsko do dluhové krize (viz o tom naše poslední vydání).  Samozřejmě i nadále je zlato považována za krizovou měnu. Ale zdá se také, že investoři mají ještě dalšího favorita.

    Na rozdíl od zlata má stříbro velký význam nejen jako investiční produkt, ale také pro své všestranné použití v průmyslu. Kromě průmyslu šperků se používá např. v elektrotechnice, solárních zařízeních nebo při úpravě a čištění vody.  Už proto by stříbro mělo ze zotavení ekonomiky v průmyslových státech a dalším ekonomickém růstu rozvojových zemích profitovat ještě více než zlato.  Výrazný nárůst hodnoty stříbra v uplynulém roce o 83% oproti 30% u zlata tuto teorii zcela potvrzuje.

    Kromě toho je třeba počítat s novým využitím stříbra v oblasti průmyslu a vycházet tedy z rostoucí poptávky po stříbře- již v tomto roce může nastat deficit v nabídce, což by mohlo samozřejmě ceny vyhnat ještě výše!

    Kam se cena stříbra v letošním roce skutečně dostane, lze z dnešního pohledu posoudit jen obtížně. Pohyb vzhůru by se již brzy mohl výrazně zklidnit, a také může dost dobře dojít ke korekcím. Sdílíme ale názor ostatních analytiků a obchodníků, že stříbro by mělo ke konci roku zase dostat vítr do plachet. Lze si představit, že zatím nejvyšší nominální hodnota 48,7 USD (základ: Londýnský závěrečný kurz) z roku 1980 bude letos znovu dosažena.

    Nezávisle na vývoji kurzu máme pro vás v našem obchodě Schoeller Münzhan­del jako investici do stříbra bohatou nabídku cihliček a mincí. Od roku 2010 sem patří také mince nové série "Canadian Wildlife" z "Royal Canadian Mint". První vydání "Vlk" (1 unce ryzího stříbra) bylo veřejnosti představeno v srpnu 2010 v Los Angeles na veletrhu "ANA". Mince v celkovém nákladu 1 mil. byla mezitím vyprodána. O další mince je už postaráno, na World Money Fair v Berlíně byla představena další mince série "Grizzly", která vyjde v únoru 2011.

    Před nedávnem jsme navíc rozšířili naši nabídku o stříbrné cihličky od firmy "Leipzi­ger Edelmetallverarbeitung", které jsou v nabídce v různých velikostech (od 31,1 g až po 5.000 g).

    Diskusní téma: Stříbro - lze očekávat pokračování rallye?

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek