Fašink je doba bálů

    26.04.2011 14:03

    Doba fašinku je dobou tradičních tanečních bálů, které se nesou ve znamení tance, konverzace a navazování kontaktů. V této roční době byly a stále jsou oblíbené dárky u příležitosti bálů, na které bych se v dnešním článku chtěl zamě¬řit.

    Podíváme-li se do encyklopedie nebo internetu, dozvíme se následující definici pojmu bál: "bál (rovněž taneční slavnost nebo, na základě doby pořádání, také bálová noc) je slavnostní společenská taneční událost pro většinou vybrané publi¬kum z vyšších vrstev." Bály měly v minulosti pro vyšší společenské vrstvy význam jako místa pro výběr partnera za účelem uzavření sňatku. Mladé ženy se bálů pro debutantky účastnily poprvé jako dospělé ženy, zralé k uza¬vření sňatku.

    Bálový dárek nebo příspěvek není vynálezem poslední doby. Tato tradice má již dlouhé trvání. V minulosti bylo zcela běžné, že dárkem byla zvláštní mince nebo medaile. Jednalo se většinou o umělecké dárky s motivy, které nějak s bálem souvisely, a které vyvolávaly velký zájem nejen u bálových hostů, ale také mezi sběrateli. Často se tyto dárky rozdávaly spolu s malou knížkou, do které se zá¬jemci zapisovali a rezervo¬vali si tímto způsobem tanec s dámou.

    Nyní bych vám chtěl představit některé historické kousky. Pocházejí ze sou¬kromé sbírky a jedná se o dárky u příležitosti bálů během slavností fašinku v 19. století. První mince pochází ze slavnosti Gschnasfest "Velký Peking" Společ¬nosti výtvar¬ného umění v Domě umělců v roce 1892.

    AR-klipa 1893, (děrovaná), od Antona Scharffa. Gschnasball Společnosti výtvar¬ných umělců. Av.: rosnička na uměleckém znaku, Rv.: tančící princ. Průměr 37x37 mm. Hauser: 4824; Wurzb: 4403.

    AR-klipa 1897, (děrovaná), od A.Scharffa Slavnost fašinku výtvarných umělců v Domě umělců pod heslem Slavnost cyklistů. Av.: malíř s "obrazem" na kole. Rv.: znak se slanečkem a cvrčkem průměr 39x39 mm. Hauser: 4849; Wurzb: 9418

    Aby tato tradice nebyla úplně zapomenuta, rozhodli jsme se, že podpoříme charita¬tivní bál, na němž návštěvníci obdrží dárek v podobě medaile. Každo¬ročně se koná bál "Dancer against cancer" ve Vídni - letos 9. dubna v překrás¬ném pro¬středí Vídeňského Hofburgu. Obchod mincemi Schoeller podpoří bál do té míry, že navrhneme a necháme vyrazit stříbrnou minci, která bude rozdána exkluzivně jako dárek všem návštěvníkům po skončení bálu.

    Tuto vzhledově velice atraktivní a zajímavou medaili nebude možné si zakoupit. Snad i to by mohl být důvod, abyste si datum bálu zapsali do diáře a na bále v Hofburgu nás navštívili. Předprodej vstupenek již běží, můžete si je zakoupit v Taneční škole Rueff (za Vídeňskou radnicí) od úterý do neděle od 6 do 22 ho¬din.
    Další informace naleznete na www.danceragainstcancer.at. Přeji vám hezkou bálovou sezonu a radostný fašink!

    Diskusní téma: Fašink je doba bálů

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

    Přidat nový příspěvek